top of page

Folklorna skupina Dragatuš

Tradicionalno vodilo in prizadevanje Folklorne skupine Dragatuš je doseči ljudsko umetnost preteklosti kot apel modernemu človeku za veselje, prijateljstvo, tolerantnost do drugačnosti, smeh in lepoto življenja.

FOLKLORNA SKUPINA DRAGATUŠ je društvo, ki v različnih generacijah združuje skoraj 100 članov. Le - ti z ljubeznijo do glasbe, plesa, petja, igre in druge duhovne dediščine ter z glasbili, rekviziti in kostumsko podobo poustvarjajo belokranjsko folkloro.

Bela_krajina_2021_pinned.jpg

S KLIKOM na zemljevid si le-tega lahko povečate.

Sedež društva je v DRAGATÚŠU, ki se nahaja v osrčju Bele krajine v Občini Črnomelj, ob cesti Črnomelj – Vinica. Na zahodu ga obdaja Kočevsko hribovje, kjer so med tančkimi in zapujskimi vinskimi goricami ostanki gradu Turn. Na severo-vzhodu so prostrana polja, ki se na jugu stikajo s slikovitim Krajinskim parkom Lahinja. Oton Župančič, ki je v Dragatušu preživel svojo mladost, je dolinico, kjer žubori studenec Dobréč, nedaleč stran, imenoval »najtišja draga sveta«.

Skupina od svojega začetka poustvarja belokranjsko kulturno dediščino kot folklorizem celotne Bele krajine. Poleg objavljenih pisnih in zvočnih virov ter strokovnih gradiv črpa programske osnove v lastnih terenskih raziskavah ob sodelovanju s strokovnjaki folklornega področja: etnokoreologom Mirkom Ramovšem, dr. Markom Terseglavom, dr. Bojanom Knificem, dr. Marijo Makarovič, Nino Volk in dr. Brunom Ravnikarjem.

bottom of page